2013

Mediapartner

 

 

26 December

Efter en bra höst sett till balansen mellan skola, träning och avslappning är det nu dags att höja nivån en aning när 2014 står för dörren. Först ut blir ett drygt tre veckor långt läger i Kenya. Till skillnad från tidigare år åker jag i år ner som ensam svensk till byn som, i konkurrens med Eugene/Portland, anses vara löpningens huvudstad, för att istället träna med utländska löpare av högsta internationella nivå. Planen är att köra mycket med ett gäng britter jag känner sedan tidigare, men givetvis kommer jag även ta chansen att köra några pass med kenyaner och alla de andra nationaliteter som finns på plats. Personligen tror jag verkligen att steget från svensk till internationell sparring är det som saknas för mig att ta nästa steg.

 

När jag sedan kommer hem till Sverige är planen att köra en kort, komprimerad men intensiv tävlingssäsong. Träningen har flutit bättre än planenligt under hösten, och de snabbare pass jag gjort har verkligen inspirerat mig till att göra en lite satsning mot inomhus. Givetvis blir SM på hemmaplan i Göteborg en höjdpunkt!

I Kenya planerar jag uppdatera hemsidan lite oftare, så kika gärna in igen under januari.

/Johan

10/11

Två månader har gått sedan jag skrev här senast, så det känns som det är dags för en liten uppdatering. Grundträningen är nu igång på allvar igen. Precis som övergången vårträning-sommarsäsong markerar övergången sommarsäsong-höstträning en ny fas i friidrottsåret; och efter en lång sommar med tävlingar från början av maj till första helgen i september var den väldigt välkommen.

 

Efter en lite lugnare period veckorna efter säsongen kom jag så smått igång med träningen igen. Kände mig väldigt bra ganska snabbt i kroppen, och det är definitivt så att jag i år börjar på en högre nivå aerobt än tidigare år. En lite sjukdomsperiod fick emellertid den snabba framfart jag hade att avstanna en aning. Nu är jag dock på benen igen, och efter tre bra veckor om 10-12 mil känner jag mig återigen väldigt stark. Ska bli kul att stegra upp träningen till nästa nivå nu!

 

Fortsättningen av året har jag planerat stanna i Sverige och bygga vidare på bredfront. Styrka, spänst och snabbhet utgör tre delar av träningen, förutom tröskel- och aerobträning, jag ämnar utveckla till nästa år. Vad gäller vinterläger kommer jag att ta ett beslut i mitten/slutet av december huruvida jag springer något inomhus, och därifrån även bestämma hur jag gör med vinterläger. Planen är ett lite längre vårläger för att lägga lite mer fokus på utomhussäsongen nästa år

16/9

Det blev ett litet snöpligt slut på sommarsäsongen 2013, då jag natten innan 1500-loppet på Finnkampen insjuknade i feber. Dessvärre lyckades jag inte bli kvitt förkylningen till söndagens 800-lopp heller, så säsongens sista lopp blev alltså SM-finalen på 800m veckan innan. Inte ett allt för dåligt sätt att avsluta en säsong i och för sig!

 

Har tänkt återkomma lite senare med en lite fylligare summering av säsongen, men i korta drag har sommaren bjudit på såväl toppar som dalar. Lag-EM-loppet där jag kom tvåa, SM-dubbeln i Borås och en stabil jämn nivå med fem lopp inom sekund mellan 1:47,24 och 1:48,30 är några av höjdpunkterna. Dessutom givetvis, sett över hela året, tolfteplatsen på inomhus-EM. Dalarna är väl i princip begränsade till två lopp, JEM-försöket och Karlstad GP några dagar senare. Dessa två lopp var jag fullständigt bedrövligt dålig. Nöjd att jag kom tillbaka efter Karlstad och lyckades springa några bra lopp.

 

Avslutningsvis blev det inte något personligt rekord på varken 800 eller 1500m, men väl på 400 med tiden 47,98 och 3000m med tiden 8,31. Hade givetvis hoppats på bättre, men den ovan nämnda stabiliteten på tider precis över det personliga rekordet på 800 (och samma scenario har även varit fallet på 1500) vittnar om att en fullträff skulle ha renderat i ett personligt rekord.

 

Nu tar jag sikte på först och främst en höst med stenhård träning, och lite längre fram i kikaren ett mycket intressant EM i Zürich nästa år. Jag vet att jag har en bra spurt, så om jag bara kan pressa det personliga rekordet 2s har jag alla möjligheter att överraska där. Och med det i bakhuvudet är det inte svårt att se framemot höstens alla grispass!

/Johan

 

3/9

Friidrotts-SM i Borås, Sveriges regnigaste stad, en helg i månadsskiftet augusti/september skapade på förhand ett flertal frågetecken. Såhär i efterhand har dessa på ett personligt plan rätats ut till en handfull glädjande utropstecken. Ty efter fyra lopp på tre dagar sitter jag nu här framför datorn med två SM-guld i prisskåpet, och en smärre tsumanivåg av självförtroende att rida på in i säsongens sista vecka.

 

Först ut var 1500m. Försöket på fredagen genomlöptes på klassiskt försöksmanér med en bra avslutning sista 150, eller som amerikanerna uttrycker saken ”sit and kick!”. Sit and kick-konceptet skulle komma att bli användbart under helgen… Hur som helst, efter 3:56 i försöken var jag inställd på ett betydligt snabbare lopp i finalen. Och så blev det, även om farten kanske var aningen lägre än jag förväntat mig. 2:05 på 800 som 3-4:a, hade blivit till ca 2:51 och en andra plats. Ut på sista varvet höll jag mig lugn fram tills det var 100m kvar. Då satte jag in ett ryck ingen kunde hänga med på. I mål var avståndet bakåt en dryg halvsekund till klungan. Tiden: 3:47,14 med 55,5 sista varvet, vittnar om att perset 3:45,95 borde vara i fara om tillfälle ges.

Senare samma dag var det dags för 800m-försök. Tufft med två lopp samma dag, men med 3h vila mellan loppen förmådde jag göra det som krävdes och vann heatet på 1:53-höga. Regn och snålblåst i finalen gjorde det svårt att köra för en bra tid. Det hindrade dock inte Robin Rohlén från att trycka iväg första 400 på 51,5! Efter lite passiv löpning från min sida första 200 avancerade jag på upploppet upp till andra platsen. Från positionen i rygg på ledaren applicerades återigen det ovannämnda konceptet, och med 80m kvar gled jag upp jämnsides och förbi. 1:48,89 stannade klockan på, dryga 3/10 före Robin.

Nu väntar en dubblering på Finnkampen i säsongens sista tävling. Inspirerande!

 

 

28/8

En hektisk tävlingsvecka med två steg fram och ett bak. Så beskrivs lämpligen den gångna 7-dagarsperioden som innefattade två lopp över 1500 meter och ett 800-race. Det hela började med 1500 vid BMC (British Miler Club) i Manchester. BMC-tävlingarna är kända för att ha närmare 50% ”pers-frekvens”, så förhoppningarna efter 3:47 på SM var stora. Förutsättningarna på plats blev dock inte särskilt bra, då stark vind och sporadiska skurar försvårade det hela. Dessutom hamnade jag i B-heatet. Hur som helst lyckades jag efter 60-61-62-43 vinna loppet på 3:46,3, enbart 4/10 från det personliga rekordet. Med tanke på de yttre betingelserna var detta förmodligen mitt bästa 1500-lopp.

Efter Manchester stod så Sveriges bidrag till Diamond League-cirkusen, DN-Galan, på tur, och även här var det 1500m B-final som gällde. Om förhoppningarna inför BMC-loppet var stora med tanke på JSM-helgen kan man ganska lätt räkna ut att det samma gällde DN-gala efter Manchesterloppet! Dessvärre hade jag inte riktigt benen för att springa bra idag, utan tog mig i mål på ca 3:48. Besviken!

Besvikelsen vände jag dock till något positivt när jag bara två dagar senare, i Belgien, sprang in på min näst bästa tid någonsin på 800m, bara 6/100 från det personliga rekordet, 1:47,24. Loppet blev ett typiskt ”jämnfartslopp” med passeringar någonstans i trakterna av 26,5-53,5-1:20,5. Extra glad är jag över att jag vann även detta lopp.

Nu i helgen väntar så SM, och beroende på utgången där förhoppningsvis Finnkampen helgen efter. Spännande!

12/8

JSM

I helgen gick junior-SM av stapeln, och efter några tunga veckor med lite sämre resultat var jag verkligen revanschsugen! Jag var uppsatt för dubbeln 1500/800, vilket innebar tre lopp (1500-final + försök/final på 800) på två dagar. Först ut var 1500, där jag efter god farthållning från träningskollegan Ababa Lama var starkast de sista 150m och kunde gå ifrån till en dryg sekundstor seger på nya årsbästat 3:47,73. Loppet blev en kamp mot de inre demonerna att inte släppa ryggen på Ababa. När jag lyckades bemästra dessa i 1200m kände jag mig sedan väldigt stark sista 300.

Dagen efter var det så final på 800m. Benen kändes inte riktigt lika pigga som dagen innan, så jag beslöt mig för att gå till tät och därifrån kontrollera händelseförloppet. Sålunda blev det en snabb första 200:ring, följt av långsam löpning upp till 500. Väl där inledde jag en trestegsraket, där varje 100 gick lite snabbare än den föregående. Med 100 kvar hade jag fortfarande Rickard Gunnarsson med mig, men i och med en bra kick sista 100 förmådde jag vinna med ett par tiondelar.

Nästa vecka väntar ett 1500-lopp i Manchester. Då hoppas jag kapa av några sekunder på tiden jag sprang på i lördags.

Vill också passa på att berätta att jag slog personligt rekord på 3000m i Mölndal en vecka innan JSM med tiden 8:31.

/Johan

28/7

Dags att uppdatera lite här på hemsidan. Har haft en tung period det senaste, med ett dåligt försökslopp på EM och sedan ett ännu sämre lopp vid Karlstad GP. Känns tråkigt att vara inne i en djup dipp efter en bra start på säsongen. Hur som helst är det inte mycket mer att göra än att försöka bita ihop, träna på och komma tillbaka bra i augusti/september. Det finns fortfarande JSM, SM, Finnkampen och några resultattävlingar att prestera på. Så nu stundar en liten träningsperiod där jag ämnar bygga upp bra nivåer igen, både fysiskt och mentalt.

28/6

Två tävlingar av diametral karaktär. Så kan man lämpligen beskriva de lopp jag gjorde först i samband med lag-EM på Irland och fyra dagar senare vid Sollentuna GP. På Irland infriades alla mina fördomar med regn, kyla (13 grader) och stark vind. Att därmed förutse att loppet skulle bli långsamt var ingen svår utmaning. Mellan 54-höga och 56-höga passerade vi klockringenen som en enda stor amöba, där det rådde ett smärre krig om positionerna. Vid det laget hade jag tappat lite mark och var nere på nionde plats. Mellan 5- och 600 gick jag emellertid väldigt starkt, och låg med bra ”when the kick was on”, som speakern brölade ut i högtalarsystemet. Jag tappade åter lite mark genom kurvan, och låg 6-7:a när upploppet började. Åt en bortflyende Ungrare (med bäst pers och årsbästa) fanns inte mycket att göra, men resten förmådde jag spurta ner. En andra plats alltså, och framförallt den där sköna känslan sista 100 jag hade -09 och -11.

I Sollentuna blev det istället ett väldigt snabbt lopp. Jag kände redan efter 350m att jag inte riktigt hade kicken för dagen, och fick jobba för att i alla fall bli bäste svensk, dock på beskedliga 1:48,2. Ibland får man helt enkelt räkna med ett skitlopp, det gäller bara att tackla dem på rätt sätt.

Nu väntar uppladdning inför U23-EM. Är väldigt laddad för att först och främst hitta samma känsla som jag hade inför UVM -09 och JEM -11. Väl på plats kommer det bli tufft, framförallt då det enbart är försök och final som gäller. Målet är att gå till final, och väl där kan allting hända.

På återläsande!

/Johan

19/6

Den senaste veckan har jag sprungit två mycket fina lopp över 800m. Det första var vid förtävlingarna till Diamond League i Oslo, där jag med tiden 1:47,34 vann en spurtstrid med dryga halvsekunden mot en britt. Två dagar senare var det dags igen, denna gång i betydligt bättre motstånd i samband med Göteborg GP:s A-final. Det blev ett väldigt högt tempo direkt, men jag lyckades hålla ihop det hela hyfsat i alla fall och sprang i mål som sexa på 1:47,54. Den gemensamma nämnaren för båda dessa lopp är att jag vågat satsa riktigt hårt, vilket är en egenskap jag ska ta med mig in i framtiden. Denna gång har det inte riktigt hållit hela vägen, men på det hela taget har det varit två utvecklade lopp. Härnäst väntar lag-EM nästa helg på Irland, där jag alltså springer 800m i det första landslagsuppdraget utomhus 2013. Spännande!

 

7/6

Så, dags att uppdatera lite här igen. Tentaläsning, begränsad internetåtkomst och mycket träning är ursäkterna denna gång bakom detta något försenade inlägg. Hur som helst hade jag tänkt att skriva lite om de senaste veckorna sedan Doha, och det faktum att säsongen nu på allvar är i antågande. Efter Doha har det blivit lite varierande distanser, där jag senaste veckan sprungit lopp över såväl 200 som 400. Dessutom mycket hård träning! Grundträningen har som rapporterat gått väldigt bra, så lite snabbare lopp är nog precis vad jag behöver. Bästa resultatet att rapportera är 49:27 i säsongsdebuten över 400m en kylig tisdagskväll i Jönköping. Loppet vann jag med över en halvsekund, vilket gör att jag är extra nöjd med tiden. Angående framtiden väntar nu tre riktigt bra chanser att springa fort på 800m. Först ut är förtävlingar vid DL-tävlingen i Oslo nästa torsdag. Därefter följer Sverigetouren Folksam GP:s tävlingar i Göteborg och Sollentuna. Bra startfält på alla ställena, och formen är god. Med andra ord är jag redo att ta chansen och fila lite på mitt personliga rekord!

13/5

Den gångna helgen inledde jag tävlingssäsongen med att springa B-heat vid Diamond League-tävlingarna i Doha, Qatar. Som jag tidigare rapporterat har jag sedan ett par veckor varit på läger i Sabadell utanför Barcelona och sparrat mot bra löpare. Då dessa skulle vidare från Spanien till Qatar för att tävla, och jag fick chansen i samma tävling, var det ett logiskt och inspirerande avslut lägret. Då träningen varit väldigt väldig tuff på lägret var jag lite osäker på hur kroppen skulle svara när det kom till tävling. Svaret blev sådär. För trots att tiden blev fullt godkända 1:48,30 kändes det helt ärligt inte bra alls. Jag kämpade och slet, men helt utan någon avslappning i steget. Värmen och en långresa till Qatar kan givetvis ha spelat in också, och såklart den stenhårda träningen på lägret.

 

Hur som helst är det väldigt kul att äntligen vara igång med tävlingarna, och tiden är trots allt fullt godkänd som förstalopp! Träningen har gått bra, och i takt med fler tävlingar hoppas jag förmå sänka tiden en bra bit till.

Tävlingsprogrammet håller nu på att spikas, återkommer när jag vet hur det ligger till med nästa lopp.

 

På återläsande!

/Johan

5/1

Dags för en ny update ifrån Spanien. Hade gärna skrivit: ”dags för en update ifrån värmen”, men dessvärre har den senaste veckan inte riktigt uppfyllt de kriterierna. En del regn, mestadels moln och lite sådär småruggigt väder. MEN! Det har inte stoppat en svensk viking från att storma fram längs Sabadells friidrottsbanor och gator! Med andra ord har träningen gått väldigt bra, och jag känner att kroppen svarar bra på den mer 800-inrikade träning april och maj har att bjuda på. Syra upp i öronen, blytunga ben, hård sparring och maxpuls har alla varit återkommande delar av min vardag här nere. En vecka kvar nu, sen får vi se vad som väntar…

 

20/4

Hej!

Sedan några dagar tillbaka befinner jag mig på läger i Sabadell, 3 mil utanför Barcelona. Lägret gör jag ihop med en grupp med bas i Qatar, men med löpare från i princip hela arabvärlden. Tanken med lägret är att bygga vidare på den fina träning jag haft sedan EM, och få bra sparring på de snabbare intervallerna. Givetvis spelar värmen en avgörande roll till varför det blev Spanien.

Hemsidan är nu under uppbyggnad, därav den begränsade uppdateringen. Hoppas allting skall vara klart innan sommarsäsongen, och medan jag är här kommer jag fortsätta att uppdatera kontinuerligt.

Mvh

Johan

7/3

I och med inomhus-EM i helgen avslutades min hittills mest framgångsrika inomhussäsong. EM blev såväl en succé som en viktig lärdom inför framtiden. Försöksloppet kan vara bland de bättre jag gjort, då jag med ett taktiskt mycket bra lopp utmanövrerade flertalet löpare med avsevärt mycket bättre personbästa än jag. Dessvärre lyckades jag inte upprepa det hela i semifinalen, där krafterna tog slut halvvägs in i loppet.

 

På det hela taget är jag dock väldigt nöjd med inomhussäsongen. Det ovannämnda försöksloppet och XL-galan är två lopp där jag sprungit mycket mer aggressivt och med en annan attityd än tidigare. Lägg där till att de 5 snabbaste loppen i Sverige i år till hör mig, plus ett SM-guld och en 7:de plats på "genom tiderna-listan" och jag har i snabba drag summerat vad som hänt den senaste månaden.

 

Nu väntar träning i några månader innan utomhussäsongen kör igång i juni. Då är det U23-EM och VM som hägrar!

Uppdateringar kommer komma kontinuerligt med träningsrapporter etc.

/Johan

 

 

22/2

XL-galan

Jag hade hoppats på en respektlös attityd, en grym atmosfär och ett personligt rekord när jag igår sprang mitt kanske största lopp hittills vid XL-galan. Motståndet var idel världslöpare med bland annat tre OS-finalister. Och det känns underbart skönt att så här dagen efter kunna skriva att alla mina förväntningar infriades. Att jag slog personligt rekord med 1:48.51 gläder mig, men det jag verkligen tar med mig är den näst intill paradigmskiftande attityd jag sprang loppet med. Jag tog för mig, jag slog två killar och visade på sista varvet att jag hade bud på mer. Med andra ord, ett bra formbesked inför EM som kör igång på fredag nästa vecka. Där har jag egentligen bara ett mål: att springa med samma respektlöshet som igår, och lägga till lite bättre taktiska beslut. Sen får vi se hur långt det räcker.

 

Over and out, hörs efter EM!

/Johan

 

19/2

Hej!

I helgen gick iSM i Norrköping av stapeln, vilket för egen del innebar ett gyllene tillfälle att träna på olika taktiker inför EM om knappt två veckor. Distansen var alltså 800, och antalet anmälda gjorde att det blev två försökslopp där de två främsta plus 2 tider gick vidare till final. Försöket flöt på bra, och jag vann mitt heat med en bra känsla sista varvet på 1:52.5. I finalen dagen efter fick jag redan efter 200m gå upp i tät för att hålla farten. Ingen jätterusning direkt, utan jag valde att helt enkelt hålla en jämn hög fart som ingen annan kunde hänga med i. I mål var jag drygt en sekund före tvåan.

Loppet kändes väldigt bra, och formen är definitivt betydligt bättre än vinnartiden 1:50.2 signalerar om. Med facit i hand känns det väldigt bra att ha testat taktiken att dra själv om detta skulle bli aktuellt på ett EM. Där lär det dock krävas ett sista varv 1-2s snabbare för att säkra ett avancemang, något jag tror jag hade i kroppen redan i helgen om jag haft någon med mig ut på sista varvet.

Härnäst väntar XL-galan i Globen på torsdag, där jag är uppsatt i ett kollosalt bra A-heat. Ska bli inspirerande att springa mot bland andra 3 OS-finaliser!

/Johan

 

14/2

I tisdags kom den mycket glädjande nyheten att jag blivit uttagen till inomhus-EM här i Göteborg den första helgen i mars. iEM har länge varit mitt nästa stora mål, så det måste medges att det känns väldigt inspirerande att nu kunna fokusera fullt ut på mästerskapet. Distansen är givetvis 800m, och loppen är planerade att gå fredag-lördag-söndag beroende på hur långt jag förmår avancera. Som en del i förberedelserna kommer jag springa iSM till helgen och sedan XL-galan i Globen nästa torsdag.

 

12/2

Nordenkampen

Den gångna helgen var det dags för inomhussäsongens tredje tävling, och den första i landslagsdressen för året. Distansen var 800m i samband med ”Nordenkampen” i Växjö, där två norrmän och finnar stod för motståndet (och Johan Svensson som andra svensk). Målet för dagen var först och främst att tävla om bra placeringar, men i och med att det inomhus ges ganska få chanser att springa fort fanns det även en hare med för att dra upp farten, och därmed även öppna för bra tider. Resultaten blev ett snabbt lopp, där mina passeringar (25,3-52,5) var lika snabba som i Göteborg och jag under tiden parkerade på en andra plats (trea efter haren). På tredje varvet gick jag upp i ledningen, en ledning jag behöll hela vägen in på 1:49.30. Härligt att vinna ett lopp med två 1,46-löpare (varav EM-finalisten Thomas Roth i somras) och Johan Svensson, vilket ger lite extra självförtroende inför helgens iSM. Det blir nästa chans att kvala till EM!

 

/Johan

5/2

Säsongsupptakten

Efter ett som rapporterat bra läger i Kenya är nu äntligen inomhus säsongen igång. Som jag väntat! Efter en lång höst med mycket slit och många tuffa pass känns det oerhört motiverande att nu vara igång. Inomhussäsongen är som bekant kort och intensiv, vilket gör att utrymmet för felval, sjukdomar och skador är väldigt litet. Svåra avvägningar vad gäller träningen alltså.

 

Säsongens första lopp var 800m i Wien (kommer förmodligen bli uteslutande den distansen i vinter), där målet var att springa offensivt och förhoppningsvis få med mig en bra tid in i säsongen. Resultaten blev att jag uppnådde ett av dessa mål. Ty trots att jag försökte hade jag verkligen ingen kick alls första varvet, utan blev istället parkerad i de bakre regionerna. Ett bra sista varv gjorde emellertid att jag tog mig upp på andra plats i heatet, på en tid blott 7/100 från EM-kvalgränsen; 1:49.07.

 

Den andra loppet gick av stapeln här i Göteborg. Med Desmond Manu (se bilden nedan) som hare passerades första 400 på 52,5, vilket alltså är en mycket snabb öppning. Sedan lyckades jag och han dock springa ihop lite i den efterföljande kurvan, vilket gjorde att jag nästan stannade, fick börja om på nytt och aldrig hittade flytet igen. Efter en så snabb öppning är ett sådant missförstånd ödesstiget. 1:50,0 blev resultatet, i ett lopp jag vann med över 5s.

Härnäst väntar en landskamp nästa helg i Växjö, där jag och Johan Svensson skall klämma finnar och sätta norrmän på plats. Ska bli riktigt kul att springa i landslagsdressen igen!

 

Mvh

Johan

 

12/1

En bra period nu!

Träningen här nere i Kenya går mycket bra för tillfället. Inga skavanker, vilket är det viktigaste, och en form som är i antågande. Alltid motiverande när man efter en lång grundträningsperiod börjar ”speeda upp” träningen lite. Lite extra ”tävlingspirr” i magen innan varje hårt pass gör att jag finner den där extra motivationen som krävs för att göra de banbrytande passen. Nu går jag in i en vecka där jag kommer ha fortsatt lite fokus på uppbyggnad, men med inslag av snabbare intervaller. Sedan är den faktiskt bara 9 dagar till en planerad tävlingspremiär, och därmed dags för ytterligare ett hack upp vad gäller fart.

 

1/1

På plats i Iten, Kenya!

Här i löpningens huvudstad är jag sedan torsdag eftermiddag installerad och igång med träningen inför inomhussäsongen. Kenya upplevde vid vår ankomst en regnperiod vars intensitet och duration till och med lokalbefolkningen beklagar sig över. Å andra sidan är mina sista minnen av löpningen i Sverige snöblandat regn, snömodd till anklarna, blåst och 2 grader, så för egen del njuter jag som alltid på läger. Nu har dessutom solen tittat fram de senaste dagarna, vilket gett nästan optimala förhållanden för träning. Den första veckan kommer det bli mycket fokus på distans, styrka och i slutet lite tröskel och längre intervaller för att acklimatisera sig i en lagom takt. Sedan kör hårdträningen igång på riktigt. Imorgon väntar ett pass med många 200m med kort vila, härligt!

 

/Johan

 

 

 

 

Sponsorer